Jutalomkirándulás a Misid völgyébe


Vasárnap reggel 7 óra körül vidám kis csapat gyülekezett a nagyváradi vasútállomáson: a Szacsvay Imre Általános Iskola tizenhét diákja, két pedagógusa, valamint szülők, testvérek és nagyszülők készülődtek arra a kirándulásra, amit az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei szervezete ajánlott fel a háztartási használt olajgyűjtés fődíjaként.

Úticélunk a Misid-patak völgye volt.  Vársonkolyoson szálltunk le a vonatról, majd egy hegyen átkelve, a patak partjára jutottunk, melyen utunk során többször is át kellett kelni, a gyerekek nagy örömére. Igaz, hogy nem úszta meg mindenki szárazon, de senki nem bánta, hogy vizes lett  a cipője  vagy a ruhája, hiszen a szép nyári napsütésben hamar megszáradt.

Kedves túravezetőnk, Tiponucz Tibor részletesen ismertette a környék nevezetességeit, felhívta figyelmünket a táj geológiai jellegzetességeire, beszélt az itt honos növényekről és állatokról, időnként viccekkel tette még kellemesebbé az amúgy is jó hangulatot.

Többszöri pihenő, falatozás illetve pancsolás után, a túra vége felé, egy igazi megpróbáltatás várt ránk: át kellett kelnünk egy  lengőhídon, a Sebes-Körös felett, ami izgalmasan mozgott ide-oda ahogy csapatunk áthaladt rajta, próbára téve idegrendszerünket. A Nagy Magyar barlaghoz közel lévő tisztáson megpihentük még egy kicsit, majd fáradtan, de élményekkel telve indultunk vissza a sonkolyosi állomásra.

A kirándulás alatt a diákokkal és szüleikkel beszélgetve rámutattunk arra, hogy  iskolánkba erre a tanévre lezárult ugyan az olajgyűjtés (a végeredmény több mint 1100 liter lett!), de a használt sütőolajat ezután se dobják el, ugyanis az EKE’91 háromhavonként a város öt pontján gyűjtést szervez, amire a médiában előzetesen felhívják a lakosság figyelmét.  A  használt sütőolajat azért nem szabad a lefolyóba önteni vagy a szemétbe dobni, mert a csatorna dugulusát okozza, illetve nehezen lebomló, káros anyagokat tartalmaz, ezért nagyon szennyezi a környezetet. A fáradt olajból biodízel üzemanyagot készítenek elsősorban, de más iparágak is hasznosítják, kisebb mértékben.

Köszönjük szépen az EKE’91 vezetőségének támogatását, a kirándulás-nyújtotta élményeket és kikapcsolódást, a hozzáértő, hasznos túravezetést és bízunk benne, hogy a gyümölcsöző együttműködésnek lesz folytatása!

Oltean Emese, kémia-fizika szakos tanár

Fotógaléria

Molnár Tünde - webmaster