magyar nyelv napját ünnepelték a Szacsvay Imre Általános Iskolában


November 13-án a magyar nyelvet ünnepelte a Szacsvay Imre Általános Iskola diák- és tanárserege egyaránt. A napi tevékenységek fókuszpontjában a magyar nyelv szépsége és sokszínűsége állt, úgy szünetekben, mint a tanórákon.


Szünetekben az iskola folyosóit a gyerekek csilingelő hangja zengte be, ugyanis az iskolarádió minden kicsengetés után várta a lelkes, szavalni vágyó diákokat, akik bátran megmutatták versszeretetüket, valamint a magyar nyelv iránti ragaszkodásukat a hallgatóságnak.


Tanórákon elsősorban a tanító nénik és a magyartanárok szerveztek rendhagyó anyanyelvi órákat és programokat a gyerekeknek. Az ötödikes diákok kis csoportokba szerveződve egy interaktív vetélkedő részesei voltak, ahol betekintést nyerhettek a magyar nyelv szépségei mellett, annak humoros oldalába is. Nyelvi játékokat játszhattak, melyek minden esetben egy közös megbeszéléssel záródtak. Olyan témákat érintettek, mint például a magyar nyelv ápolási lehetőségei, nehézségei egy külföldi szemével, nyelvi humor vagy a magyar nyelvben angolul használt kifejezések magyarosítása. A diákok a sok játék és kacagás által, maguk tapasztalhatták meg, hogy milyen sokszínű a mi szeretett magyar nyelvünk.


A kisiskola diákjai osztályonként elszavalták kedvenc versüket, s beszéltünk e nap jelentőségéről. Ezt követően az osztályközösségek érdekes programokat szerveztek. A 4.B és 4.C vendége, a gyermekek közkedvelt költője, Tóth Ágnes volt. Hangulatos versei és a kötetlen beszélgetés emlékezetessé tette a napot! A 4.C-sek kedvenc verssel is készültek, melynek egy-egy szakaszával díszítették az őszi hangulatú faleveleket.


A magyar nyelv napján készített fotók itt érhetőek el

Molnár Tünde - webmaster