Hagyományőrzés a tájházban


Szeptember 28-an ,szombaton,a Szacsvay Imre Általános Iskola ,II .B osztalyos tanulói,Szekely Anna tanítónő kíséretében  egy csapatépítő,hagyományőrző,fergeteges napot töltöttek el a biharfelegyhazi tájházban.
    Mai világunkban nem a múlt feltámasztása,a változatlanságra való törekvés a cél,hanem a múltból áthozni a mába es megőrizni,továbbvinni a jövőbe azt,ami segíthet a természethez es az embertársakhoz való igazabb viszonyok kialakitasaban,a teljesebb élet megteremtéseben.
    Egy régi egyiptomi mondás így szol:
,,régen mennyivel jobb volt,hagyományaink múlnak,bezzeg a parasztoknál olyan bölcsesség volt,mint a smaragd,ahhoz kéne visszatérni.”
Ehhez biztosított helyszínt a Tanoda egyesület által létrehozott Tájház Biharfelegyhazan.  
   A gyermekek játékos formában betekintést nyerhettek a paraszti élet rejtelmeibe,világába. A kemencében mar pattogott a tűz es elkezdődött az igazi paraszti élet. A gyerekek sajatkezuleg igazi hamuban sült kenyérlangost készítettek,majd libazsírral vagy házi tejföllel-sajttal elfogyasztottak. Közben megismerkedtek különféle régi használati tárgyakkal,tarolóedényekkel,tiszta szobával stb....
 Az ebed kemencében,cserépedényben főtt töltött káposzta volt,amit természetesen szinten a gyermekek készítettek el
   A számos csapatépítő játék,kézműves foglalkozás es sutes-fozes fáradtsága után mégis maradt energia a gólyaláb,ugráló es különféle játékok kipróbálására.
  Összegezve ez egy tartalmas,vidám,élménydús nap volt.

Székely Anna


 

Hagyományőrzés
Hagyományőrzés

Hagyományőrzés

Hagyományőrzés

Molnár Tünde - webmaster