Önkéntes diákok a Meteorológiai Állomáson

A Szacsvay Imre Általános Iskola tanulói évente meglátogatják a meterológiai állomást. Az ott dolgozók lelkesen tájékoztatnak bennünket a meterológiában használt műszerekről és az időjáráselőrejelzés elkészítésének módozatáról. Idei látogatásunk alkalmával meglepődve szemléltük az állomáshoz tartozó területen összegyűlt nagy mennyiségű hulladékot.

A Föld napjára való tekintettel szemétgyűjtési akciót szervezett iskolánk. A tevékenység megszervezése a környezettudatos nevelés jegyében történt. Célunk az volt, hogy tudatosítsuk a gyerekekben azokat a környezeti problémákat, melyeket az emberi tevékenységek váltanak ki, ezáltal környezetbarát gyerekeket nevelhessünk. A tevékenység önkéntességre épült. Mikor meghirdettük az osztályközösségekben az akciót, sokkal több gyerek szeretett volna részt venni. Összesen 48 diák vett részt, III.-VII. osztályból, osztályonként 3-3 tanuló, illetve 4 pedagógus. Az iskola szemetes zsákokkal, illetve kesztyűkkel támogatta az akciót. Az összegyűjtött zsákokat a város szemétszállító vállalata (RER) szállította el.

A szemétszedési akció végeztével megtekinthettük a Meteorológiai Állomás platformját, ahol a különböző műszereket mutatták be a központ alkalmazottjai. Jutalomként édességet kaptak a gyerekek a központtól.

A diákok így vélekedtek az önkéntes akcióról: „ Nagyon jól éreztem magam, mert segíthettem a természeten. A barátaimmal együtt jó szórakozás volt.” „Én nagyon örültem, hogy mehettem, mert már nagyon régóta vágyok rá, hogy valamilyen módon segítsek a Földnek. Sokan voltunk és jó sok szemetet összeszedtünk. Jó volt látni, hogy azt a területet megtisztítottuk.” „ Nagyon jó volt segíteni városunk környezetének. Örülök, hogy részt vehettem ezen a programon.”

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” hangzik A Föld napja mozgalom jelmondata.


Molnár Brigitta tanító, Tãut Eliza földrajz tanár


 

Molnár Tünde - webmaster