Olajgyűjtés a Szacsvay Imre Általános Iskolában


Iskolánkban hagyománnyá vált, hogy a Föld napját minden évben valamilyen formában megünnepeljük. Mivel a környezettudatos nevelés oktatási intézményünk egyik fontos célkitűzése, úgy gondoltuk, hogy az ünneplés legeredményesebb formája, ha mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy életterünk szebb, tisztább, egészségesebb legyen.

Sajnos kevesen tudják azt, hogy az elhasznált sütőolaj veszélyes hulladék, nem szabad a lefolyóba önteni vagy a szemétbe dobni, mert egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló, rákkeltő anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban, ha pedig az élővizekbe jut, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Ezen tényekből kiindulva, használt háztartási olajgyűjtés-versenyt hirdettünk meg iskolánkban, február 22 és április 22 között. A siker érdekében komoly reklám-kampány indult: diákjaink tematikus plakátokat készítettek, minden osztály hirdetőtáblájára került egy tájékoztató , a pedagógusok az osztályban és a szülői értekezleteken megbeszélték a diákokkal és szüleikkel, hogy miért is fontos számunkra ez a tevékenység.

A végeredmény felülmúlta reményeinket: két hónap alatt 675 liter használt olaj gyűlt össze, melyet átadtunk a kolozsvári Concept Oil cég képviselőjének, aki elmondta, hogy a fáradt sütőolajat elsősorban a biodízel iparág hasznosítja, kisebb mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, asztalosüzemek és a festékgyártás.

A Bihar megyei Erdélyi Kárpát Egyesület jóvoltából az az osztály, mely a legtöbb olajat gyűjtötte, jutalomkiránduláson vehet majd részt, a többi résztvevő tombola-jegyet kap, melynek sorsolását a Nemzetközi gyermeknap alkalmából tartjuk meg.

Köszönjük a támogatást mindenkinek, aki részt vett az akcióban és tevékenyen hozzájárult környezetünk védelméhez!


Oltean Emese, kémia-fizika szakos tanár


Molnár Tünde - webmaster