Horváth Imréről beszélgettek

 

Rendhagyó irodalmi kör zajlott hétfőn a nagyváradi Szacsvay Imre iskolában: a szokásosnál többen vettek részt a Horváth Imréről szóló interaktív foglalkozáson. Ajándékot is kaptak a diákok.

 

 

 

Amint Pásztor Gabriella igazgatótól megtudtuk, a diákok azt a feladatot kapták, hogy tanuljanak megy egy, vagy több Horváth Imre verset és az irodalmi körre hívják meg más osztályokból is ismerőseiket. A gyerekek részleteket olvastak fel Horvát Imre életrajzából, később verseket szavaltak, s vagy ők tettek fel kérdéseket a többieknek a művészi kifejezésmóddal kapcsolatban, vagy a többi diák kérdezte a versmondót. Aki szépen szavalt és jól válaszolt, ajándékba kapta a Gyónásom című könyvet, mely Fábián Imrének Horváth Imrével folytatott beszélgetését tartalmazza. Elhangzott többek között az Isten rám sújt, Az állatkertben, az Ősz című vers és ezek kapcsán beszélgetés alakult ki a diákok között.

Pásztor Gabriella elmondta: az elemi osztályok tankönyvében ugyan elvétve szerepelnek Horváth Imre versek, de úgy érzi, hogy nem foglalkoznak kellőképpen vele, pedig csak a négysorosaiban is annyi bölcsesség van, hogy minden váradinak büszkének kellene éreznie magát azért, hogy Horváth Imre e városnak a szülöttje. Sajnálkozva jegyezte meg, hogy a költőnek nincs szobra Váradon, pedig tervezték, és bár szó volt róla, jelenleg egyetlen iskola sem viseli a nevét. ...

 

A teljes cikk itt olvasható

Molnár Tünde - webmaster