Irodalmi farsang torkos csütörtökön

Amíg mind a 40 osztályunkban lezajlott a farsangi ünnepség, az iskolai szintü rendezvényre már csak a torkos csütörtöki nap maradt. Ezért kezdődött úgy a várva várt farsang iskolai szakasza, hogy az igazgatónő, Pásztor Gabriella magyartanárnő elmagyarázta a farsang jelentőségét, és felolvastatta a Magyar Néprajzi Lexikonból az idevágó cikkelyt: A hamvazószerdát követő napon az egynapos farsangi böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos - vagy tobzódócsütörtök a neve.

A lexikon öt kötete díszítette a zsűri asztalát, ahol a Szigligeti Ede színházunk neves művésznői, Molnár Júlia és Firtos Edit űltek. Az igazgatónő köszöntő szavaiban örömét fejezte ki, hogy szinte százan gyültünk össze, az osztályok legjobbjai, akik, ahhoz, hogy megállapodjunk egy irodalmi hősnél, olvastunk, könyvek közt keresgéltünk, szövegeket alkottunk, jelmezeket terveztünk.

Hát volt is tobbzódás a jobbnál jobb kreációk között (Csipikétől a kis hableányig, János vitéztől a mitológiai medúzán át, Oz, a nagy varázslóig) és a leleményes produkciók között (Petőfi és Arany párbeszéde, egy népmondabeli tündérek éneke és tánca, a csillagszemű juhász sokoldalú szereplése).

Nagyokat nevettünk az ötletes versikéken (Piroska, Toldi vagy a Csongor és Tünde cimű műből megjelenitett ördögök esetében) és örömmel nyugtáztuk, hogy milyen sok szép, okos és tehetséges gyerek jár a mi iskolánkba.

A zsűri tagjai még azt is kiemelték, hogy meglepően magas színvonalú, igazi döntőt láttak és megköszönték nekünk ezt a tartalmas délutánt.

Mindenki oklevéllel, édességgel, a legjobbak még könyvekkel megajándékozva térhettek haza.


KUPÁS ÁKOS, VIII.A

Irodalmi farsang 2015 - fotógaléria

Molnár Tünde - webmaster