Erasmus+ fesztiválon a szacsvays diákok Bulgáriában



A Szacsvay Imre Általános Iskola Erasmus+ projektjének zárófesztiváljára került sor Bulgáriában, Sandanski városában, a közelmúltban, ahova intézményünk 12 diákját kísértük el (Taut Eliza igazgatóhelyettes, Tunyogi Katalin projektfelelős és Pék Andrea tanítónő).


A projekt két éve alatt változatos, tartalmas tevékenységeket szervezett mind a 6 résztvevő ország iskolája (Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Bulgária, Románia) a választott témával kapcsolatban. Mindamellett, hogy megismertük egymás kultúráját, földrajzát, irodalmát, hagyományait, szélesítettük is diákjaink látókörét, ösztönöztük őket az angol nyelv tanulására, a környezettudatos életvitelre, az egészséges táplálkozásra, hiszen mindezek a projekt céljai között szerepeltek.

Hazafele, mint minden kirándulás alkalmával, ezúttal is élménybeszámolót írtak diákjaink. Az alábbiakban ezekből idézek néhány gondolatot.

„Útban Bulgária felé, Szerbiában csodálatos látványt nyújtottak a magas hegycsúcsok. Egy kisvárosban meglátogattuk az iskolát, ahol az igazgatónő bemutatta a termeket, mesélt az intézményben zajló tevékenységekről. A kóruspróbára is benéztünk, a diákok két kedves dalt énekeltek nekünk. Nagyon jól éreztem magam.” (Kurcz Dániel)

„Bulgáriában hósapkás hegyek fogadtak a nyári napsütésben. Az autópályák sok-sok alagúton haladtak keresztül. Földrajztanárnőnk útközben mesélt a bolgár hegyek keletkezéséről, felépítéséről, növény és állatvilágáról. Az utazásunk földrajz óra is volt, de nem a tankönyvek lapjain, hanem a valóságban, saját szemünkkel is láthattuk a „tananyagot” Kissé fárasztó volt, de élveztem az utazást is”. (Szoboszlai Dominik)

„A bolgár iskolában nagyon érdekes programokat szerveztek ottlétünk alatt. Betekintettünk a sütés-főzés osztályba (hiszen ilyen szak is van náluk), ahol mi is kipróbálhattuk a kenyérsütést. Bolgár nyelvórát is tartottak nekünk. Néhány gyakori szót, kifejezést tanultunk meg. A kémia laborban kísérleteket végeztünk, hogy megállapíthassuk néhány közismert üdítő cukortartalmát. Az egyik legizgalmasabb a gyümölcsfaragás volt. Miután beszélgettünk az egészséges táplálkozás fontosságáról, gyümölcsökből és zöldségekből faraghattunk tetszés szerinti dolgokat. Hihetetlen, mennyi ötlet bugyogott elő belőlünk Minden ország alkotásaiból kiállítást szerveztek. Tetszett a suli, szívesen járnék oda.” (Rencsik Réka)

Egy bolgár farmra is ellátogattunk. Ők a szőlőt választották a projekt témájaként, így érthető volt, hogy szőlőültetvényeket is bemutattak, megtanították hogyan kell gondozni. Egy hosszú soron végig is ment csapatunk, s leszedte a fölösleges hajtásokat. Szuper volt, hogy kipróbálhattuk a kistraktor vezetését is. A munkát és látogatást közös piknikezés zárta. Nagyon jól telt. (Kiss Dóra)

Műveltségi vetélkedő

„Az egyik napon kétfordulós általános műveltségi vetélkedőt szerveztek, amelyen minden ország egy-egy csapata mérte össze tudását. Az első fordulóban a 4 diák mellett két pedagógus is részt vehetett, míg a másodikban már csak a diákok. A szervezők a verseny előtt mondták, hogy a Wallame alkalmazás még hasznunkra lehet, töltsük le a telefonunkra. Az elején nem igazán tudtuk mire használni, de hamarosan rájöttem, mi a logikája, hogyan segít a megoldások keresésében. A kérdések nagyon sokrétűek voltak: festészet, zene, film, földrajz, irodalom stb. Minden kérdés valamilyen formában kapcsolódott a résztvevő országokhoz. Örültem, hogy mi nyertük meg a versenyt, s ehhez én is hozzájárulhattam.” (Kozma Kincső).

„Tanulmányi kirándulásra is vittek minket a szervezők. Ellátogattunk a rilai kolostorhoz. Fantasztikus volt a hely is, a hegytetőn, távol a településektől egy csodaszép építmény. Temploma kívül-belül freskókkal volt díszítve. A kolostor múzeumában leginkább egy kereszt tetszett, amely lime fából volt faragva, kb. két arasznyi volt. Bibliai jeleneteket faragtak rá szerzetesek. Érdekessége, hogy ezen a viszonylag kicsi kereszten 6oo miniatűr emberfigura volt kifaragva. Ámultam a látványtól.” (Mérai Zalán)

„Minden este más étterembe vittek minket vacsorázni. Egyik szebb volt, mint a másik. Élőzene, tánc és műsor is volt. Nagyon egészségesen táplálkoznak. Minden étkezést salátával kezdenek: uborka, paradicsom, hagyma, paprika, s az egészre reszelt sajtot szórnak. Érdekes, hogy ők a húsokhoz nem fogyasztanak salátát, mint mi. A desszert is kicsit más ízű ás állagú volt, mint amilyeneket itthon készít anyukám, de azért jó volt megkóstolni, kipróbálni, összehasonlítani.” (Taut Márk)

„Számomra ez a kirándulás azért volt csodálatos élmény, mert nagyon sok bulgár szokást ismerhettünk meg. Az étkezésnél feltűnt, hogy ritkán esznek levest, s nagyon sok ételt ízesítenek kaporral. Táncaik ritmusa és dallama nagyon hasonlít a román népi körtáncokhoz. Népviseletük is. Ezt egyik este figyeltem meg, amikor a vendéglőben néptáncosok léptek fel. Érdeklődéssel figyeltem népdalaikat, hiszen én is énekelek. Örülök, hogy a zárófesztiválon el is énekelhettem három népdalt a nagyközönség előtt, akiknek tetszhetett, mert nagyon megtapsoltak. Újra elmennék, ha lehetőségem lenne.” (Miklós Anna)

„Véleményem szerint ez a kirándulás azért is volt fontos, hogy minél többet kommunikáljunk a résztvevőkkel, s ne egész nap a telefonunkon játsszunk. A diákok között voltak nálunk fiatalabbak és idősebbek is. Az elején félve beszéltem angolul, csak rövid mondatokat, de belejöttem, mert láttam, hogy nagyon aranyosak, vidámak a más országbeli diákok, s remekül megértettük egymást. Élmény volt, mert úgy érzem, sokat fejlődött az angol tudásom, s bátrabban merek már beszélni.” (Hochhauser Nóra)

Bemutató

„Az utolsó napon minden ország bemutatta termékét. Magyarország almadzsemet, Spanyolország narancslekvárt főzött, Olaszország olívaolajat, Görögország mastichával ízesített rágógumit hozott, Bulgária szőlőlevet, mi pedig mézeskalácsot sütöttünk. Mindegyik ország nagyon kreatív, színes, és szépen berendezett standokkal állt elő. A programban résztvevő gyermekek erre a célra tervezett, a terméket népszerűsítő szórólapokat osztogattak, saját alkotású reklámszövegekkel csalogatták a standokhoz a városbelieket, s a turistákat, ugyanis a fesztivált a belváros szívében, a sétáló utcán rendezték meg. Előadással is készült mindenki, amelyet a járókelők és mi is nagyon élveztünk. Zsűri bírálta a termékek minőségét, a standok díszítését, a bemutatást, reklámszöveget, szórólapot, műsort. A mi iskolánk kapta a legjobb dizájn díját. Büszkén hoztuk haza az emlékplakettet.” (Kurucz Virág)

„Nem tudok választani, hogy mi tetszett leginkább. Összességében szuper volt az egész. Tanáraink arra ösztönöztek, hogy minél több résztvevővel ismerkedjünk meg, s beszélgessünk velük angolul. Nem is volt rám panasz, komolyan vettem, nagy kihívásnak tekintettem, s rengeteg diákkal, felnőttel beszélgettem.” (Coroianu Dávid)

„Sok barátot szereztem. Annak örülök, hogy nemcsak az én csoportommal és a magyarországiakkal töltöttem az időt, hanem a más országbeliekkel is nagyon jól megértettük egymást. A búcsúzás nehéz volt, már hiányoznak is új barátaim, de remélem, tartjuk egymással a kapcsolatot a későbbiekben is.” (Kecse Ákos).


A cikk írója: Tunyogi Katalin



Molnár Tünde - webmaster