Égig érő tanterem

A Stafirung Egyesület által indított, Égig érő tanterem elnevezésű programon vett részt a Szacsvay Imre Általános Iskola felső tagozatán kezdő osztályok közül az V.A. osztály. Az egyesület projektjének résztámogatója a Communitas Alapítvány volt. A foglalkozások elsődleges céljául a szervezők a főleg szabadtéren történő, interaktív oktatási módszerekkel felvezetett közösségépítést tekintették.



A tréning tevékenységein keresztül, az egymás megismerésén túl, a a diákok olyan foglalkozásokon vettek részt, amelyek a hagyományos osztályteremben, annak keretei és korlátai miatt nem lettek volna kivitelezhetők. A sikeres program keresztül,az osztály tagjai jobban megismerték egymást, az osztályt irányító pedagógus megfigyelhette diákjai viselkedését, reakcióját, szókincsét, intelligenciáját., érdeklődési körét. A teljes program alapját és helyszínét egy tájház és a hozzá tartozó gazdasági épületek, telek biztosították. A résztvevőknek a játékos feladatok, kézműves tevékenységek lehetővé tették a paraszti porta megismerését, a tiszta szoba berendezési tárgyait, a konyhai és egyéb használati tárgyakat, a ház körüli női és férfi munkákat, a kálákában dolgozás összetartó erejét. Olyan tevékenységek és eszközhasználatok, amelyek megnevezése szerepelhet esetleg a szólások révén a passzív szókincsükben, de ismeret hiján, nem tudnak hozzá semmit társítani (pl. fakutya, sulyok, mángorló, rokka, stb.) Gasztronómiai ismeretekre is szert tettekek, ugyanis az ételüket, akárcsak elődeink, a résztvevőknek kell elkészíteni. Kenyérlángost sütöttek kemencében, az elkészítéshez szükséges összes mozzanattal (kemencefűtés, szitálás, dagasztás, kelesztés, tépés, nyújtás, bevetés, kivevés, zsírozás).
A program révén az egészséges versenyszellem is fejlődött a résztvevők körében, és csodálatos élményekkel, hatalmas ismeretanyaggal gazdagodva tértek haza a gyerekek.



 

Szerző: Kecse Gabriella
www.scoala-szacsvay-iskola.ro

Molnár Tünde - webmaster