Tematikus kirándulás Déván és Vajdahunyadon


Kihasználva a novemberi ragyogó napsütést, valamint a gyerekek érdeklődését és kíváncsiságát a történelem iránt, tanulmányi kirándulást szerveztünk a Szacsvay Imre Általános Iskola III.B. és IV.SBS.tanulóinak.


Úticélunk a történelem órán is tanult dévai vár, valamint a vajdahunyadi kastély volt. Hogy ismereteink jobban rögzüljenek, kis kerülővel közelítettük meg Dévát. Első megállónk az aradi emlékpark volt, ahol felelevenítettük az október 6-ai eseményeket. Mivel november 13-án a magyar nyelv napja volt, nagy örömünkre, a Szabadságszobornál, az egyik tanulónk elszavalta Ady Endre Magyar jakobinus dala című versét. Ez után Déván meglátogattuk a Corvin kiadó szerkesztőségét, ahol betekintést nyerhettünk a rejtvényszerkesztés rejtelmeibe is. Érdeklődésünket a kiadó egy-egy Szemfülessel jutalmazta.


Kirándulásunkat a dévai Etnográfiai ésTermészettudományi Múzeum látogatásával folytattuk, ahol közelről is megismerhettük a régi leleteket, ékszereket, használati tárgyakat. A dévai várba felvonóval mentünk, a gyerekek nagy örömére. Bár a munkálatok miatt nem tudtuk körbejárni, a tematikus mappa alapján felelevenítettük a vár történetét. Hosszú, tartalmas nap után a dévai Szent Ferenc Alapítvány vendégszeretetét élveztük.


Másnap reggeli után betekintést nyerhettünk az itt élő gyerekek mindennapjaiba. A diákok számára tanulságos beszélgetésen vettünk részt, melyet követően átadtuk a szülők jóvoltából összeállított bőséges élelmiszercsomagot. Ezt követően meglátogattuk a vajdahunyadi kastélyt, mely nagyságával, szépségével elkápráztatta a gyerekeket.


Ebéd után rengeteg friss élménnyel a tarsolyunkban vágtunk neki a hazavezető hosszú útnak.


Balog Emese, Pap Brigitta, Nagy Judith tanítók



Molnár Tünde - webmaster