Az Agóra Tudományos Élményközpontban jártak a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai


A Szacsvay Imre Általános Iskola VI.A, VI.B, VI.C és VII.B osztályos diákjainak a péntek 13-ai délután nem a babonákról, hanem a tudományok és kísérletek szeretetéről, izgalmáról szólt.


A magyar tudomány  napja tevékenységsorozat egyik állomása volt a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont, ahová péntek délben indult el negyvenhárom kísérletekre éhes hatodikos és hetedikes diák osztályfőnökeik, Kincs Gréta, Tar Éva, Varga Ivett-Barbara és Vincze Melinda kíséretében.


Az Agórában számos olyan fizikai, kémiai és egyéb tudományágakhoz kapcsolódó kísérlet várta a diákokat, amelyek a mindennapi életünk csodáit magyarázzák meg, mindenki számára közérthetően és élményszerűen. A gyerekek kíváncsian és lelkesedve próbálták ki az eléjük tárulkozó interaktív játékokat, amelyek minden esetben rendelkeztek egy leírással is, amelyben a kísérlet tudományos magyarázata szerepelt. A tükörlabirintus egyike volt azoknak a lehetőségeknek, amelyek a diákok tetszését a legjobban elnyerte, de tesztelhették a reflexeiket is, biciklizhettek a magasban, generálhattak áramot, megfejthették a piramisok építésének titkát, repülhettek tükörképük segítségével, kipróbálhatták a hanghullámok és a mágnesesség kínálta izgalmas játékokat is. Aki ennél többre vágyott, és érzékszerveit még jobban meg akarta téveszteni, bemehetett és feladatokat fejthetett a látogatók által „zombi szobának” elnevezett helyen, ahol a színek megszűnnek, és minden a szürke különböző árnyalataiban látható csak.


Az állandó kísérletek mellett, az Agórában színes programokkal várják a látogatókat. A Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak volt szerencséje megnézni az élményközpont heti újdonságát, a planetáriumban levetített  Lehozzuk a csillagokat című kisfilmet, ahol az őszi holdfogyatkozás, különböző csillagképek és más bolygók csillagos égboltja volt megtekinthető.


A diákok számos élménnyel gazdagodva érkeztek haza az Agórából, arról a helyről, ahol játszva szippanthatták magukba a természettudományok számos csodájának rejtélyét.


Varga Ivett-Barbara, magyartanár



A fotók itt érhetőek el

Molnár Tünde - webmaster