Iskolakóstolgató a váradi Szacsvay iskolában

Szombat délelőtt, bár az nem egy szokványos iskolai nap, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola kapui nemcsak a kisdiákok, hanem a felnőttek előtt is nyitva álltak, ugyanis iskolakóstolgatót szerveztek a leendő ötödikesek és azok szülei számára.


Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerveztek iskolakóstolgatót a Szacsvay Imre Általános Iskolában, amelyen a szülők és gyerekek egyaránt bepillantást nyerhettek a gimnáziumi lét mindennapjaiba. A program, illetve az eligazítás délelőtt 11.30-kor kezdődött az Eminescu utcai épület tornatermében, ahol Pásztor Gabriella iskolaigazgató köszöntötte a megjelent szülőket és gyerekeket. Kiemelte az angol nyelv intenzív tanítását, illetve azt, hogy az informatika is kiemelt szerepet kap az oktatásban. E két terület is visszaköszönt többek között a szombat délelőtti programban, ugyanis a gyerekeknek szervezett tevékenységek négy helyszínen és csoportban zajlottak. Volt informatika-csoport, ahol a tanulók játékos formában ismerkedhettek a programozás alapjaival, tudományok csoportja, ahol többek között szemléltették azt, hogy milyen anyagok vezetik az áramot, de a „tüsszencspályán” ellenőrizhették azt is, hogy tüsszentéskor milyen messzire hatolnak a bacilusok, és hogyan lehet megelőzni azt, hogy mások is elkapják azokat. A nyelvek csoportban három nyelven, magyarul, románul és angolul folytak a játékok, és a gyerekek megtapasztalhatták azt is, hogy milyen koncentráció kell ahhoz, hogy hirtelen egyik nyelvről a másikra váltsanak.

A matematika csoportban is fontos volt az odafigyelés, ugyanis számokkal kapcsolatos utasítások alapján kellett felvenniük bizonyos formációkat, de a becsapós, logikai játékok is próbára tették a tanulók éberségét.


Szülők az iskolapadban


Míg a gyerekek játékos formában találkozhattak mindazzal, ami a gimnáziumi osztályokban rájuk vár, addig a szülőket is tanácsokkal látták el a felsőbb korosztály küszöbe előtt álló gyerekek nevelését illetően. Kiss Emőke pszichológus többek között az érintett korosztály kapcsán fellépő gondokra világított rá: az új tanárokhoz, osztálytársakhoz való alkalmazkodás megrémítheti a gyereket, fennáll a kiközösítés veszélye, aminek következtében a gyerek „utál” iskolába járni. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy a szülők elmagyarázzák a gyereknek, hogy bár mindannyian különbözőek vagyunk, nem szabad a másikat kicsúfolni. Emellett az is fontos, hogy a gyermek előtt a szülők soha ne szidják a tanárt, még ha egymás között kritizálják is, ugyanis a gyermek emiatt az iskolában sem fogja tisztelni a pedagógust, nem fog rá hallgatni. A „sárdobálás”, a felelősség hárítása senkinek sem hasznos, a gyerek olyan, amilyennek neveljük – mutatott rá a pszichológus.


Dr. Uitz Gyöngyi a korosztályt érintő testi fejlődéseket emelte ki: a hirtelen növés időszakában a gyerek izeg-mozog a padban, az ötven perces óra hosszúvá válik. Ebben az időszakban az ízületek erősödnek, a gyerekek „csontosodnak”, a helyes testtartásra is oda kell figyelni. Az orvosnő kiemelte a sport fontosságát, valamint azt, hogy engedjük, hogy a gyermek gyerek maradjon – a túl sok különóra ugyanis káros is tud lenni. Az iskolakóstolgató délben a tornateremben az immár szinte hagyománnyá vált zumbával ért véget.


A cikk írója: János Piroska

A cikk itt olvasható





 

Molnár Tünde - webmaster