Arany János nyomában a szacsvays diákok


Tavaly a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett magyarországi és határon túli oktatási intézmények számára budapesti, Arany János életének és műveinek helyszíneit bejáró kirándulások támogatására.


A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola VII. B osztályának, szeptemberben benyújtott pályázatának eredményeként, a közelmúltban, az idei tanév végén, annak méltó lezárásaként lett lehetősége részt venni egy budapesti, kétnapos kiránduláson. Előzetesen, készülve az útra, májusban ellátogattunk Szalontára, ahol az Arany szülőháza helyén álló, tájjellegű épületben megnézhettük a helytörténeti kiállítást, majd a költő egész alakos szobrát csodálva ellátogattunk az idén megújult, Csonkatorony műemléképületben található emlékmúzeumba, amely a költő hagyatékának jelentős részét őrzi.


Önarckép álarcokban


A júniusi, budapesti kirándulás egyik fő célja az Önarckép álarcokban című Arany János bicentenáriumi emlékkiállítás meglátogatása volt, amelyen az Arany-művek megjelenítése lehetőséget biztosított arra, hogy a diákok az informális tanulás révén személyes kapcsolatot alakítsanak ki nagy költőnkkel és életművével. A kiállítás alatt tanulóink szervezett, vezetéssel egybekötött pedagógiai foglalkozás keretében, játékos feladatok során összemérhették szókincsüket Arany Jánoséval, felfedezhették a költő legkedvesebb tárgyainak történetét, belehelyezkedhettek költőbarátainak szerepébe, de több, kreativitást igénylő feladatban is megmutathatták rátermettségüket. A gyerekek, nagy megelégedettségemre, nagyon ügyesen szerepeltek, méltán kiérdemelve a múzeumpedagógus dicséretét.


Látogatásunk következő budapesti helyszíne az Országos Széchényi Könyvtár volt, ahol megismerkedtünk a magyar nemzeti könyvtár történetével és működésével. A budavári palota középső szárnyának szintjeit bejárva megismerkedtünk gróf Széchényi Ferenc műgyűjtő munkájával, de a könyvtár jelenlegi tevékenységeiről is hallhattunk. A gyerekek záporozó kérdései közepette választ kaptunk arra is, milyen különleges kiadványok és ritkaságok találhatóak a gyűjteményben, illetve milyen módon óvják, ápolják a könyvek épségét. Ezt követően egy izgalmas raktárlátogatáson egy szakértő segítségével betekintettünk a toronyraktárak egyik szintjére, ahol megnézhettük a törzsgyűjtemény néhány ritka kincsét, többek között, a gyerekek nagy örömére, a latin nyelven íródott legkisebb minikönyvet, illetve a közel 30 kg-os óriáskönyvet, a díszgyűjtemény két becses darabját. A vezetés során megismerhettük a dokumentumok útját a beérkezéstől a raktározásig, és azt a kb. 2 km hosszú pályájú szerkezetet, amivel a könyveket szállítják a könyvtár különböző szintjei között.


Budapesti látogatásunk lezárásaként ellátogattunk Arany János kései életművének nagyon fontos, emblematikus színhelyére, a Margit-szigetre, amely legendás hely lett, az itt született, Kapcsos könyvbe írt híres darabok, pl. az Őszikék által. Az idősödő, betegeskedő költő a város zaja elől a Margit-sziget tölgyfái alá menekült, és a halálát megelőző öt évben itt töltötte nyarait. A túravezető segítségével, bejárva a sziget fontos állomásait, megismerhettük a hely történelmi és irodalmi vonatkozásait.


Hazaindulás előtt még jutott idő egy közös fagyizásra és biciklizésre a remek kirándulóidőben. A tartalmas, tudásban és élményekben gazdag kirándulás végén a gyerekek, az úton hazafelé, bizonyíthatták megszerzett tudásukat: a buszon feltett villámkérdéseimre sikerrel válaszoltak.

Köszönet illeti a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait a profi szervezésért, illetve Magyarország kormányát a program összes költségének biztosításáért.


Molnár Tünde osztályfőnök



Molnár Tünde - webmaster