Elevii Școlii Gimnaziale ”Szacsvay Imre” din Oradea au avut parte de oexperiență culturală inedită în Slovacia, în cadrul programului Erasmus+


În perioada 13-18 februarie 2023, 8 elevi ( Fazekas Dávid-clasa a VI-a, Kiss Botond-clasa a VI-a, Kovács Maya-clasa a VII-a, Mihuț Anna-clasa a V-a, Nagy Viktória-clasa a VI-a, Pap Tamara-clasa a VI-a, Szilágyi Rebeka-clasa a VII-a și Vidican Rebeka-clasa a V-a) și3 cadre didactice (Sele Tünde, Mihalache Anca și Simon Gabriella) de la Școala Gimnazială”Szacsvay Imre” din Oradea au petrecut o săptămână plină de evenimente culturale șiexperiențe minunate în orașul Kosice, Slovacia, în cadrul programului Erasmus+, intitulatLet’s revive disappearing crafts of Europe together! Această mobilitate educațională descurtă durată destinată elevilor, a fost a doua activitate de acest gen în cadrul proiectuluiErasmus+.


Activitățile la care am participat timp de o săptămână au fost organizate minuțios decătre instituția slovacă Spojena skola internatna Zdana, în cadrul proiectului ERASMUS+ -Acțiunea KA229, nr. de referință: 2020-1-RO01-KA229-080271_1, implementat de ȘcoalaGimnazială ”Szacsvay Imre” din Oradea în perioada 30 noiembrie 2020 - 30 august 2023.Scopul acestora a fost de a reînvia, a conserva și a promova meșteșugurile populare șitradițiile aflate pe cale de dispariție.


Alături de partenerii din Polonia, Italia, Grecia și Cipru, delegația școlii noastre aparticipat cu mare entuziasm la atelierele de lucru, unde am avut posibilitatea de a învâța șiexperimenta modul în care țesutul, decorarea obiectelor din lut, sculptura în lemn, confecționarea dantelei se realizează în ținuturile slovace, am putut vizita de asemenea omină de sare și o mină de opal, unde elevii au aflat lucruri interesante despre procesele delucru.


Am mai dansat împreună în sala de dans pentru copii din Kosice și am avut ocazia săcunoaștem un obicei de pe meleagurile slovace, conform căruia, cu ocazia carnavalului seîmpletesc „biciuri” din salcie, cu care băieţii biciuiau simbolic fetele, pentru ca acestea sărămână frumoase și sănătoase în anul nou.


Punctul culminant al mobilității a fost excursia în Munții Tatra, unde, pe lângăpriveliștea uluitoare, am putut admira o biserică din blocuri de gheață, nenumărate sculpturidin gheață, iar în cadrul expoziției interactive Tricklandia, am avut parte de o experiență deneuitat, acest loc evocând în totalitate atmosfera din cartea Alice în Țara Minunilor.


Putem afirma cu siguranță că multitudinea de experiențe au fost nu numai de neuitat,dar și utile, astfel cunoașterea elevilor și profesorilor din țările partenere, comunicarea înlimba engleză și legarea de prietenii, au făcut ca această săptămână încărcată de evenimentesă rămână și una cu adevărat memorabilă pentru toți participanții!


Coordonator de proiect, Sele Tünde

Școala Gimnazială Szacsvay Imre, Oradea



Molnár Tünde - webmaster