Erasmus + program Szlovákiában


A Szacsvay Imre Általános Iskola 8 diákja (Fazekas Dávid- VI. osztály, KissBotond- VI. osztály, Kovács Maya-VII. osztály, Mihuț Anna-V. osztály, Nagy Viktória-VI. osztály, PapTamara-VI. osztály, Szilágyi Rebeka-VII. osztály és Vidican Rebeka-V. osztály) és 3 pedagógusa (Sele Tünde, Mihalache Anca és Simon Gabriella) február 13 és 18. között Kassán, Szlovákiában töltött egy eseménydús és élményekben gazdag hetet a Let’s revive disappearing crafts ofEurope together! elnevezésű Erasmus + program keretén belül. Ez a tanulói mobilitás a projekt második ilyen típusú tevékenysége.


Az egész heti programsorozat a szlovák partneriskola, Spojena skola internatna Zdana kitűnő szervezésében zajlott, a KA229 2020-1-RO01-KA229-080271_1, referenciaszámú projekt keretein belül, amelyet iskolánk 2020 november 30 - 2023.augusztus 31 között folytat és amelynek célja a feledésbe merülő népi mesterségek, néphagyományok felelevenítése, megóvása és ápolása volt.


A lengyel, olasz, görög, ciprusi vendégekkel egyetemben a mi iskolánk küldöttsége is nagy lelkesedéssel vett részt a műhelymunkákon, kipróbálva a szövést, agyagtárgyak díszítését, fafaragást, vert csipke-készítést, ugyanakkor lehetőségünk nyílt egy sóbányábaés egy opálbányába is ellátogatni és a munkafolyamatokat megismerni. A következőnapokban a kassai gyermektáncházban roptuk a táncot, és helyi szokás szerint farsangalkalmából fűzfavesszőből ’’korbácsot’’ fontunk, amivel a fiúk jelképesen megsuhintották a lányokat, hogy szépek és egészségesek maradjanak az idén is.


Az utazás fénypontját az az egész napos kirándulás jelentette, melynek soránellátogattunk a Magas-Tátrába, ahol a lélegzetelállító kilátás mellett megcsodálhattunk egy jégtömbökből készített templomot, sok gyönyörű jégszobrot, majd jókat kacaghattunk az Alice Tükörországban hangulatát idéző trükkös és interaktív Tricklandia kiállítás furcsaságain.


Bizton állíthatjuk, hogy az élmények sokasága, a hasznosítható tapasztalatok, a partnerországok iskoláival való főként angol nyelven zajló ismerkedés, kapcsolattartás igazán emlékezetessé tették mindnyájunk számára ezt az igazán mozgalmas egy hetet!


Simon Gabriella tanítónő, Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad

Molnár Tünde - webmaster